Magyar sertés étel.
A kétféle darált húst összekeverjük a tojással, főtt rizzsel, 8 dkg pirított reszelt vöröshagymával, sóval és fűszerrel.
A levelekbe csavargatjuk henger alakúra, a levelek két végét visszadugjuk, hogy a töltelék keményén megálljon benne és szét ne főjön a főzés alatt.
Aztán egy sor mosott savanyú káposztát teszünk egy edénybe, s erre rárakjuk a tölteléket, s azt ismét egy sor káposztával fedjük be, akkor felengedjük annyi vízzel, hogy a tölteléket elfedje és megsózzuk, s csendes forrással legalább egy óráig főzzük.
Rántását a következőképpen készítjük el:
Olaj vagy zsírt megolvasztunk, beletesszük a lisztet, kissé megpiritjuk, belekeverjük a vöröshagymát, fokhagymát, ha az is megpirult, hozzáadjuk a paprikát és elkeverjük, azután fel eresztjük és a káposztára öntjük.
A berántást végezhetjük úgy is, hogy kiszedjük a tölteléket és úgy rántjuk be, majd ha a berántott káposzta felforrott, ismét belerakjuk a tölte1ékeket és csendes forrással felfőzzük újra.
A töltött káposzta nagyon jóízű, ha a káposzta között egy sertés farkát, vagy fülét, vagy egy kis füstölt húst főzünk meg benne. Tálaláskor egy kis tejföllel elkeverjük, vagy leöntjűk s úgy adjuk asztalra. A töltött káposzta mellé egybesült, felszeletelt sertéskarajt, vagy sült sertéscomb szeleteket adunk.
Ha ízlett a töltött káposzta kóstolja meg a finom
csikos tokányt is!
Beküldte: Tamás - Datum: 2007-12-12 11:18:22