Finom tengeri leves
A ráklevest úgy készítjük el, hogy az apróra vágott vegyes zöldséget, hagymát, fokhagymát 2 dkg vajon megpirítjuk, majd rádobjuk a jól megtisztított élő rákokat, leöntjük konyakkal és meggyújtjuk.
Egy-két percig a lángok közt keverjük, majd ráöntjük a fehér bort, egész borsot és kakukkfüvet teszünk rá, 5 percig pároljuk fedő alatt. A fedő alatt un. erős rákesszencia keletkezik.
Kiszedjük a rákokat, ollóiból és farkából kifejtjük a húst és tálalásig hideg vízbe rakjuk.
A visszamaradó fejtorvázat az összes csontokkal apróra zúzzuk, majd 2 dkg vajjal megpirítjuk, majd felengedjük 1 liter vízzel, és jól felforraljuk.
A leves tetején látható a szép piros rákvaj, amit kanállal leszedünk és félreteszünk tálalásig, a levet pedig rásütjük az előzőleg készített rákesszenciára.
Vajas rántást készítünk, amivel besűrítjük, majd újból jól felforraljuk és átszűrjük.
Konyakkal és tejszínnel elkeverjük. Tálalásnál a rák húsokat beletesszük és rákvajjal körül csepegtetjük.
Beküldte: Zsuzsa - Datum: 2009-06-10 13:33:24